Vakter måste lära sig hantera kniv

Det finns mycket du kan göra med en kniv. Men det allra första steget är att lära sig respektera knivar. Du behöver inte vara rädd för dem, utan det handlar om att vara medveten om att de potentiellt kan skada någon. Dig själv eller andra som får tag på kniven. Därför gäller det att veta hur de ska användas och sedan inte göra annat med dem. Vakter måste lära sig att hantera kniv, men även barnen. 

Naturligtvis beror det på var och hur du har behov av en kniv. Alla äter med kniv och gaffel, i alla fall när du når upp till en viss ålder. Men för en fiskare eller snickare är det lite annorlunda. De är ibland beroende av att ha en bra kniv för att kunna utföra sina sysslor. Det samma gäller en kock eller vanlig person som lagar mat. Utan knivar kommer du inte långt. Sedan finns det folk som deltar i tävlingar som har knivar i centrum. 

Välja den rätta kniven

Första steget är alltså att tänka efter vad du ska använda kniven till. Ingen skulle komma på tanken att välja en pennkniv för att hugga ved. Det krävs lite starkare saker för det. Eller skära tomater med en machetes eller kastkniv. Du kan göra det, för de flesta knivar är väldigt skarpa. Men det är inte så väldigt lyckat, utan du kommer att tillbringa allt för mycket tid med att göra något som skulle kunna vara klart på några minuter. Många bra knivar hos https://www.lamnia.com/sv

När du vet vad du vill ha kan du börja se på vilken kvalitet som passar dig bäst. Det brukar löna sig att satsa på en bra kniv. De håller längre och fungerar bättre. Eftersom urvalet är stort med både bra och snygga knivar så behöver du inte oroa dig för att inte hitta något. Tvärtom kan det vara roligt att skaffa flera knivar och verkligen utnyttja deras egenskaper för att fullfölja dina uppgifter eller projekt. Läs mer på https://www.lamnia.com/sv/c/26/edc-everyday-carry-utrustning

Viktig information om knivar

Det finns många lagar som reglerar när och hur du kan använda kniv. Rent allmänt är det inte tillåtet att ha dem med sig på offentlig plats. Även om du har ett yrke där kniven är ett måste får du inte bära den på dig när du inte jobbar. En av orsakerna bakom dessa lagar är att förhindra våld eller skador på andra människor. För knivar är ett vanligt vapen som kan göra bra stor skada. 

Polisen har rätt att arrestera de som bryter mot lagen och beslagta knivarna. Men det finns andra yrkesgrupper som ofta hamnar mitt uppe i konflikter men inte har samma auktoritet. Inte heller har de rätt utrustning med sig för att skydda sig och andra mot knivarna. Det har lett till en del svåra situationer och skyddsombudsstopp på sina håll. SvT skriver om hur ordningsvakter måste lära sig hantera knivar. 

Planera för krissituationer

Flera situationer kan uppstå här i livet och för det mesta är det bra att ha en kniv. Det rekommenderas att förbereda en liten väska eller paket där du lägger ner de allra viktigaste sakerna för att klara sig några dagar. Du vet aldrig när en krissituation kan uppstå, vare sig det är naturkatastrofer eller annat. En skogsbrand kan sprida sig och evakuering bli nödvändig. Då är du glad om du är förberedd.

En del anser att en liten väska med viktiga saker bör användas varje dag. Att du tar med dig lite mat, vatten och annat även när du går till och från jobbet, kör barnen till dagis eller helt enkelt lämnar hemmet. Vanligtvis så är det inga problem att ha med sig en liten kniv, även om du befinner dig på offentlig plats. Se bara till att den ligger väl skyddad inne i väskan så att ingen kan få tag på den. SvT berättar om kulturkalaset där du kan göra fina knivar till din EDC. 

Nyttan av bra knivar

Kniven är troligtvis ett av de mest användbara verktyg som finns. Du behöver en bra kniv så gott som varje dag, om inte annat för att skala potatisen. Det lönar sig därför att skaffa bra kvalitet, något som håller och inte blir slött med en gång. Samtidigt är det bra att satsa på en knivvässare, så att du hela tiden kan jobba med en skarp kniv. 

Förvara dina knivar på ett säkert sätt. Dels för att ingen ska bli skadad, för det är något som ingen önskar. Men även för att de ska bevaras och fortsätta att fungera väl. I köket är det vanligt med ett stort träblock där du kan sticka in knivarna eller en magnetisk remsa som sitter på väggen. Har du en slida för kniven så är det riktigt skyddad. Håll dem också borta från fukt, i alla fall om du bryr dig om dem. 

Vissa knivar är snygga och har ett vackert dekorerat skaft. De kan kräva lite extra omsorg men det får du information om vid köpet. Det finns flera intressanta material att välja mellan när du skaffar en kniv. Ett skaft gjort av trä från en speciell ort eller varför inte mammutbetar? På så sätt blir kniven ännu mer spännande och lite speciell. Varje gång du använder den kommer du att tänka på ursprunget, vilket ger dig ett litet extra lyft. Bra knivar är viktiga och kan vara bra till mycket. Så det är inte bara vakter som behöver lära sig hantera kniv. 

08. January 2020 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Vakter måste lära sig hantera kniv