Uppleva äkta whiskey i Skottland

Idag finns det flera olika sorters whiskey, bland annat har Sverige haft en produktion under flera årtionden. Men många anser att Skottland är landet man ska besöka för att komma nära den äkta whiskeyn, och på ett många sätt är detta ett föregångsland. De är kända för sina drycker med rik och lite rökig smak, destillerade och lagrade på ett alldeles speciellt sätt.

Close-up of glass with whiskyAlla har sin speciella smak och favorit när det kommer till whiskey. Irländsk och kanadensisk whiskey, till exempel, har en mer fruktig överton medan den amerikanska lutar åt bränd karamell och vanilj. Inom varje huvudgrupp finns det naturligtvis en mängd varianter, för det handlar om en blandning av ingredienser som gör varje tunna unik.

Besöka whiskeyns ursprung

De senaste åren har det blivit mycket populärt med whiskey resor, där man besöker produktionens hjärta. Under resan får man prova på flera olika sorter och lära sig skilja på de många varianterna. Ett glas whiskey kommer aldrig mer att bli det samma när man sett hur det går till från rågkorn till färdig produkt. En spännande whiskyresa till Islay. Genom att besöka olika destillerier så inser man hur individuell produktionen av whiskey kan vara.

Whiskey är den största exportvaran från Skottland och grunden för deras ekonomi. Man skickar ut sina flaskor till hela världen och öppnar sina gränser för alla turister som vill uppleva en äkta skotsk på hemmaplan. Namnet kommer från gaeliska och kan översättas som livets vatten. Just vattnet sägs vara en av hemligheterna bakom den goda smaken. De flesta destillerier ligger i de skotska högländerna, i närheten av en källa med vatten.

Produktion av whiskey

Basen för en single malt whiskey är korn som får jäsa. Sedan finns det grain whiskey som mest består av majs, och bara lite korn. Det som de flesta tycker om att dricka är dock en blandning av dessa två varianter, så kallad blended whiskey. Ett känt exempel på den senare är Johnny Walker. Man kan klicka här för mer info om en whiskyresa till Skottland.

Till att börja med så blötläggs kornet, för att groddprocessen ska komma igång. Sedan ska det torkas och rostas, vilket ofta görs med torv. Detta är en del av att ge drycken den där rökiga skotska smaken. Efter mäskning och jäsning är det slutligen dags för destillering, vanligtvis görs detta i två olika omgångar.

Med andra ord så är det en lång process för att tillverka whiskeyn, som sedan lagras på tunnor. Återigen så finns det olika val som kan påverka smaken. Nya tunnor ger en annorlunda nyans än om man lagrar drycken på gamla tunnor, för att bara nämna ett exempel. Svenska Dagbladet skriver här om hur man kan upptäcka whiskey i Skottland.

Whiskey resor till Skottland

Det är alltså inte fråga om en resa där man dricker whiskey, även om det sker flera gånger om dagen. Istället handlar det om att nå in till dryckens själ, att få ett grepp om hur den kommer till. De flesta som tycker om att dricka whiskey upplever dessa resor som helt fantastiska. Man lär sig mycket och kommer den skotska kulturen nära inpå livet.

Whiskey har framställts i Skottland sedan 1400-talet, även under den tid då det vara förbjudet. Men sedan det blev lagligt år 1823 så har verksamheten verkligen vuxit till sig. Vissa destillerier är mycket stora, man har en enorm produktion med export över hela världen. Men det finns också små lokala ställen som drivs av en familj och där allt är mer avslappnat. Att få besöka några olika destillerier kan vara givande och mycket trevligt.

Hur man dricker whiskey

Det finns flera starka åsikter om hur whiskey ska avnjutas på rätt sätt. Många menar att is förstör smaken och gör att det blir vattnigt. Andra anser att en isbit framhäver de naturliga aromerna i whiskey och får den till att bli mer komplett. Ska det vara single malt eller blended? Irländsk whiskey eller amerikansk? Varför inte hålla sig till svenska produkter? Svaret är naturligtvis att alla har sin egen personliga smak. Efter en whiskey resa till Skottland är det dock troligt att deras varianter blir det självklara valet. Med eller utan is, men med en djup  kunskap om var drycken kommer ifrån.

 

19. February 2017 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply