Uppbyggnad av ett apotek

Förr i tiden gick man till apotekaren för de flesta krämpor och problem. Licensen gick i arv, men man kunde även köpa in sig i handeln. Senare tog staten över och hade monopol i nästan 40 år. Nu för tiden kan i princip vem som helst öppna apotek, även om det krävs speciella tillstånd. Den största delen av omsättningen ligger fortfarande i receptbelagda mediciner, men ett apotek kan erbjuda så mycket mer.

MA382-apotekApotekbolaget AB sålde de flesta av sina apotek när det blev en fri marknad. Hundratals andra nya apotek har öppnats de senaste åren, efter omregleringen. Detta har lett till ett helt nytt sätt att arbeta. Det finns nu behov av att bygga varumärken åt apotek, till exempel. Man går inte längre bara till apoteket, nu väljer man vanligtvis ett som man tycker är bra. Det är här företag som Blue Ocean Säljbolag kommer in i bilden.

När man vill lansera en ny produkt, bygga varumärken åt apotek eller mycket annat som har att göra med produktion och försäljning kan man koppla in Blue Ocean Säljbolag. Till att börja med går man noga igenom vad man har för mål och förväntningar. En arbetsplan är grundläggande för att man ska uppnå sina resultat och den bör utarbetas i samarbete med säljbolaget och kunden.

Att bygga varumärken åt apotek tar tid. En produkt som fungerar bra i ett annat land kanske inte alls passar den svenska marknaden, och vice versa. Man måste därför ha en bra översikt över vad som säljer bäst. Alla instruktioner och produkttexter måste också översättas till svenska. Förutom att planera själva lanseringen av en produkt, med alla kampanjer och PR, måste man även täcka de legala restriktionerna och kontrollerna. Man kan låta Blue Ocean Säljbolag ta hand om allt eller bara lägga ut delar av arbetet till dem.

En annan aspekt av att bygga varumärken åt apotek är utbildning av personal och butikskampanjer. Vissa företag väljer att bjuda in sina distributörer till en event där man visar upp sin produkt i trevliga omgivningar. Blue Ocean Säljbolag förbereder butiksmaterial, utbildningar och allt som behövs för att man ska synas på marknaden. I dagens ekonomiska konkurrens räcker det inte med att ha en bra produkt. Den måste också vara paketerad på rätt sätt, och detta inkluderar inte bara kartongen. För att ett apotek ska välja en viss produkt, eller en kund ska välja ett visst apotek, måste man bevisa att man är det bästa valet.

16. January 2014 by admin
Categories: Blogg | Leave a comment

Leave a Reply