Stockholms äldsta kyrka

Stockholm anlades redan på 1200-talet, det låg mycket bra till eftersom man gärna reste med båt på den tiden. Samtidigt ville man värna om befolkningens andliga behov och ganska snart anlade man den första kyrkan i staden. Detta var Storkyrkan, eller St Nicolai kyrka som den också kallades. Strax därefter reste man en liten träkyrka vid Brunkebergsåsens sluttning. Denna kyrka uppkallades efter en av dåtidens populära bibliska figurer- Sankt Jacob. Året var 1310, men detta var egentligen inte första gången man använt denna plats.

MU368-StockholmsvandringMan tror att redan innan man byggde kyrkan här, så hade man anlagt en kyrkogård eller begravningsplats här. Många som bor i hotell vid Jakobsgatan vet inte om att detta är ett område med historiska anor. Det här var nära havet, och tidigare hade detta varit lite utanför själva staden. Med andra ord ett perfekt ställe för att begrava de som dött i pesten, eller i krig. Eftersom det här var en tid av intrång och erövringar så blev kyrkogården snart för liten. Under Gustaf Vasas reformer rev man kyrkan och lät kyrkogården förfalla.

Idag finns det hotell vid Jakobsgatan, denna gata som är uppkallad efter den fina kyrka som finns här. Detta är en relativt nybygdd kyrka, man började arbetet med att återuppbygga den på 1500-talet. Men det var först år 1643 som man invigde den, då själva drottning Kristina var närvarande. Tidigare var det här en plats som man ansåg bara dög till att begrava offer för hemska sjukdomar. Men inte långt efter att den nya kyrkan invigts utvecklades detta till en modern stadsdel, det var här man ville bo om man var någon. Karaktären och omgivningarna har förändrats, hela staden växer och omvandlas konstant. Det hör till tidens utveckling, något som man märker på hotell vid Jakobsgatan. Detta är dock fortfarande en mycket trevlig del av Stockholm, för både besökare och fast befolkning.

Om man väljer ett hotell vid Jakobsgatan har man lätt tillgång till det mesta man kan vilja göra under sin semester eller besök i staden. Dels har man Kungsträdgården, med allt vad det innebär. En samlingspunkt för unga och gamla, hela året om. Vacker park med blommande träd och väl skötta rabatter. Skridskoåkning på den populära isbanan, och mycket mer. Samtidig har man flera trevliga restauranger och serveringar runt omkring, för att inte nämna alla kulturella möjligheter som finns här. För den som tycker om shopping är det här ett perfekt ställe att bo, det är fullt av fina butiker i området.

28. January 2015 by admin
Categories: Allmänt | Leave a comment

Leave a Reply