Stockholmarna värnar om klimatet

Det pratas mycket om klimat och hur jordklotet egentligen mår. Greta Thunberg har blivit ett känt namn, inte bara i Sverige utan runt hela världen. Men egentligen så började ju medvetenheten långt innan hon ens föddes. Experterna har länge varnat för vad som kan hända om befolkningen inte gör en helomvändning. Det har lett till blyfri bensin och organiska stadsdelar. Samt en rad med andra förändringar i både produktion och konsumtion.

Men det finns fortfarande mycket som var och en kan göra för att miljön ska räddas. Bland annat så handlar det om val i det dagliga livet. I storstäder som Stockholm är det lättare eftersom du har ett utbrett offentligt kommunikationsnät. Du kan ta buss eller pendeltåg till jobbet, och det fungerar bra för det mesta. Det finns närproducerade matvaror, ekologiska tvättmedel och annat som gör att du drar ditt strå till stacken. Helt klart så värnar stockholmarna om sin stad och klimatet på det stora hela. 

En renare miljö

Renligheten börjar i hemmet. Städning kanske inte är så roligt, men något som måste göras så gott som varje dag. Att skolor och arbetsplatser ska vara rena är en självklarhet. Många tänker inte på städpersonalen som går där hela tiden. Tills det blir något fel eller det är strejk. Då ser du med en gång hur viktigt det är att någon håller efter alla lokaler. Städfirman i Stockholm som tar hand om allt. Förutom den vanliga städningen så har du också behovet av renhåll efter en renovering eller flytt. 

Med andra ord så är miljön ett ganska stort begrepp. Närmiljön kan vara enklare att sköta om, att hålla ren. Om du inte vill städa själv kan du alltid ringa efter någon som tar hand om jobbet. Det har blivit ganska vanligt att anlita en städfirma för hemstädning nu för tiden. Priserna är rimliga, speciellt när du utnyttjar de avdrag som finns tillgängliga. 

Men även utomhus kan alla göra sitt för att det ska vara snyggt och hygieniskt. Stockholm är en stor stad, med flera miljoner besökare varje år. De kan alla njuta av en ren omgivning där vattnet till och med är så rent att du kan äta fisken. Det är inte alla huvudstäder som kan skryta med det, snarare tvärtom. 

Mycket som händer i Stockholm

Det är inte bara turister som kommer till Sverige och dess huvudstad. Tack vare den goda kommunikationen som finns med utlandet så läggs flera möten här. Du kan komma med båt, tåg, flyg eller buss från i stort sett hela världen. För att inte glömma de fina inhemska förbindelserna. Nu när det finns flygplatser på flera mindre orter i både norr och söder så har avstånden verkligen krympt. 

Men inte alla har samma chanser. Kinesisk jurist får inte komma till Stockholm. Det har varit flera liknande situationer där politikerna i andra länder har satt käppar i hjulet. Flera demonstrationer och möten har blivit hämmade på grund av att det är problem på andra ställen i världen. Men det är också en av anledningarna till att dessa sammankomster planeras från första början. Vare sig det handlar om miljön eller andra viktiga frågor så gäller det att ställa upp. 

Dags att värna om miljön

Men när det kommer till miljön så har det blivit en alldeles särskild fråga de senaste åren. På sina håll kan du inte ens gå utomhus vissa dagar, eller så varnas det på radion att de med astma och allergi bör stanna hemma. När du tänker på det är det helt absurt att du inte ska kunna gå ut som du vill. Kanhända att folk börjar förstå lite mer vad det innebär nu när vissa sjukdomar har fått världen att stanna upp. Läs Expressens artikel om klimatstrejken i Stockholm. Tillsammans med flera andra orter så valde Stockholm att markera var folket står när det kommer till miljö och klimat. 

Det går inte att fortsätta i samma hjulspår mycket längre. Men jorden är bra på att återhämta sig, så med bara några få tilltag kan du förändra en hel del. Detta har återigen bevisats i länder som påbjudit isolering i hemmen under de pandemiska tiderna. I Venedig och Rom så kom fiskar och delfiner tillbaka in till kusten. På andra ställen kunde du äntligen se bergen runt omkring dig igen. Bara för att avgaserna minskat när folk inte körde så mycket bil. 

Vad kan folk då lära sig av allt detta? Att små handlingar kan ha stora konsekvenser. Och att det lönar sig att göra en förändring. Blyfri bensin är ett bra exempel. Andra försöker välja tåg när det är möjligt istället för att flyga. Samåkning är också något som leder till en renare miljö. Naturligtvis är det samtidigt viktigt med vissa fördelar från statens sida. Som att du får köra i bussfilen om bilen är full. Eller att den offentliga kommunikationen verkligen fungerar och att den inte kostar allt för mycket. 

Stockholm, den rena staden

Det är viktigt att värna om sin miljö. Både den som ligger allra närmast, det vill säga hem och arbetsplats. Men även den allmänna, gator och torg, parker och andra offentliga utrymmen. Här kan alla hjälpa till genom att plocka med sig skräp och inte gå där det är förbjudet. Om du lämnar en plats som du önskar finna den så fungerar det ganska bra. Ansvaret ligger på alla. Ditt hem kan du i princip sköta som du vill. Utomhus så har dina handlingar en konsekvens även för andra. 

Att värna om miljön är långsiktigt tänkande, förutom att det gör staden trivsammare just nu. Du kan göra något för dina barn och barnbarn genom att satsa på ekologiska alternativ redan nu. Städning, till exempel, måste inte göras med starka kemikalier som förstör vattendragen. Du kan få det rent och bakteriefritt med mildare produkter. Till och med sopsäckarna kommer i en nedbrytbar, ekologisk variant. Inte bara stockholmarna värnar om klimatet. Det är något som alla bör tänka på. Gör de rätta valen i vardagen och försök även att leva så rent som möjligt för övrigt. 

18. May 2020 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Stockholmarna värnar om klimatet