Riktlinjer när man ska köpa kassaskåp

Det är viktigt att man väljer rätt skåp. Både för att försäkringen ska gälla, men framför allt för att skydda sina värdesaker. När man gjort en ansträngning att lägga in dem i ett kassaskåp vill man inte att något ska hända med dem, vad det än handlar om för ägodelar.

MA17-pistolI dagens elektroniska värld har ett nytt problem skapats, nämligen hur man säkrast ska förvara den information man har på datamedia. Det finns olika alternativ som alla har sina speciella för- och nackdelar. Vissa företag gör back-up och sparar sin information på en server på nätet, så kallade molntjänster. Andra behöver ha informationen tillgängliga, kanske för att dela med sig av den eller skicka den vidare. Då kan man behöva ett datamediaskåp.

Vanliga papper och dokument blir förstörda vid cirka 175 graders värme, i alla fall blir de oläsliga. Om man har lagrat information på en CD, vilket är mycket vanligt nu för tiden, blir den förstörd redan vid 50 graders värme. Av detta kan man förstå vikten av att köpa kassaskåp som är avsedda för det man ska lägga i det. Ett vanligt dokumentskåp kan motstå brand och värme i upp till två timmar, men om man lägger en CD i det har man ingen garanti. Det gäller att lägga dem i ett datamediaskåp, som är tillverkat för att skydda dessa känsliga material.

Datamediaskåp behöver inte vara lika stora som ett dokumentskåp, och det är även ofta utrustade med en annorlunda låsanordning. När man ska köpa kassaskåp ska man se noga efter säkerhetsmärkningen. Den brukar sitta på insidan av dörren på nya skåp. Om man köper begagnat kan man få skåpets säkerhet utvärderat av en specialist. En del datamediaskåp har dubbelt skydd. Dels den yttre dörren och skalet med kraftiga låskolvar. Sedan har man en insats för att skydda de olika CD och andra datamedia man har. Det ska skydda mot både brand och inbrott, samt fukt.

När man ska köpa kassaskåp till hemmet gäller det även att placera det på ett lämpligt ställe. Om man har kontanter och andra värdesaker som man vill ha lätt tillgängliga, bör man inte installera det allt för undanskymt. Samtidigt ska det inte vara synligt från fönster, det kan dra till sig tjuvar. Man brukar rekommendera att det skruvas fast i golvet eller väggreglarna, för att försvåra stöld. Det samma gäller för datamediaskåp, vare sig man har dem hemma eller på kontoret.

09. October 2013 by admin
Categories: Uncategorized | Leave a comment

Leave a Reply