Påsktraditioner på modernt sätt

En modern påsk spenderas sällan i kyrkan. Många familjer väljer istället att ta vara på ledigheten och åka på semester. Skidsemester i fjällen är ett populärt alternativ. Andra familjer skippar alla måsten kring påsken för att istället bara vara hemma och vila upp sig. 

Påsken har historiskt sett varit en populär högtid. Idag är det mer en tradition som blir vad man gör den till. Bloomsbury barn gör påsken till något speciellt. En del påskattiraljer kan du köpa för en billig slant. Andra påskattiraljer kan du skapa på egen hand. Detta är en extra bra idé om du har barn. Genom att skapa egna påskattiraljer får ni tid till varandra samtidigt som ni skapar fina minnen.

Åka iväg under påsken 

  • Du kan välja att spendera påsken på ett av de många fjällen i Sverige. Detta är en aktivitet som passar alla åldrar. Sälen är ett bra alternativ för den som bor i Svealand. Tilläggas bör dock att det är rätt dyrt att hyra en fjällstuga under påsken.
  • Om du har barn kommer de att vara lediga en hel vecka under påsken. Som heltidsarbetande vuxen kommer du däremot inte att vara ledig under en hel vecka. Om du vill åka iväg under en hel vecka måste du ordna med ledighet i förväg.
  • Du kan istället åka på en weekendresa om du inte vill eller kan vara ledig. Det finns en mängd olika charterbolag som erbjuder weekendresor till olika delar av Europa. Dessa resor brukar i regel inte vara lika dyra som resor till fjällen. April är nämligen en lågsäsongsmånad i många turistorter runt om i Europa.
  • Måndagen och fredagen kring påskhelgen är röda dagar. Om du planerar noggrant kan du åka på en lång weekendresa. Du kan exempelvis flyga på torsdagen efter jobbet, och förlägga din returresa till sent på måndagen veckan efter. 
  • Det billigaste semesteralternativet är förmodligen att hyra en stuga på den svenska landsbygden. April är en mysig månad på många olika orter runt om i landet. Snön har helt eller delvis smällt bort. Dagarna är betydligt ljusare och du kan för första gången på länge ta vara på ljusa kvällar utomhus.  

Det är roligt att skaffa Pynt inför påsken. Du kan pynta ditt eget hem i god tid inför påsken. På så sätt kommer du känna att ledigheten är på väg. Du kommer sedan att komma hem till ett färgsprakande hem efter din semester. 

Påskpynt på olika sätt

Aftonbladet lär ut hur du gör påskfjädrar av papper. Det är enklare än du tror och det har ett högre syfte. Många påskfjädrar som vi köper kommer från fåglar som inte har behandlats väl. Lägg därtill att en del påskfjädrar kommer från fåglar utanför EU. Detta gör det ännu svårare för oss att kontrollera hur fåglarna egentligen har det.

Det är därför en bra idé att göra fjädrar på egen hand. Det mesta du behöver för att göra egna fjädrar har du redan i ditt hem. Du behöver en penna, papper i olika färger, linjal och en sax. Första steget är att rita upp fjädrar på ett papper. Papperna bör vara av olika ljusa färger. Gult är en färg som verkligen hör påsken till.

Du kan använda dig av en linjal om du tycker att det är svårt att följa ett mönster. När du har ritat klart skissen klipper du ut fjädern. Detta kräver lite fingerfärdighet. Om du ger det några försök brukar resultatet bli bättre än du först hade tänkt dig. 

Du kan sedan klippa hack i dina pappersfjädrar. Det är en bra idé att försöka klippa så många hack som möjligt. Detta ger mer liv till dina pappersfjädrar och det ser mer verkligt ut. Det enda du behöver göra efter detta är att måla fjädern i en lämplig färg. Vi har redan nämnt gult som ett bra alternativ. Orange och lilla brukar också passa bra.

Om du vill vara extra händig kan du använda dig av tejp för att para ihop några fjädrar. Du kan sedan tejpa upp en lång rad av fjädrar på väggen. Det kan vara en bra idé att para ihop fjädrar som har samma färg. 

Varför firar vi påsk? 

Expressens artikel förklarar varför påsken firas. Påsken firas både inom kristendomen och judendomen. I Sverige har vi historiskt sett firat påsken på grund av vår kristna historia. Långfredagen brukade vara en mycket stillsam dag i Sverige. Det var en sorgens dag och allting var i princip stängt.

Påskdagen har i sin tur alltid varit en lyckans dag. Jesus återuppstod nämligen under påskdagen. Idag gör vi i princip ingen skillnad på påskhelgens olika dagar. Vi ser alla dagar som ett tillfälle till att vila upp oss och vara lediga från jobbet.

Ett sista tips är att besöka kyrkan under påskhelgen. Detta kan du göra även om du inte är religiös. En del kyrkor håller till och med öppet nattetid. Det kan vara en mysig upplevelse att befinna sig i en kyrka när man egentligen borde sova. 

07. January 2020 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Påsktraditioner på modernt sätt