Därför saknas tillräckligt med hjärtstartare

Det skulle vara logiskt om det fanns en hjärtstartare i varje byggnad. Mer än en om huset var stort och fullt av kontor eller människor. Företag, hyresvärdar, kommuner och fastighetsägare borde alla tänka på vilken stor skillnad denna lilla maskin skulle kunna göra. För det finns ett direkt samband med chanserna att överleva ett hjärtstopp och hur pass nära hjärtstartaren är. Och väldigt få personer skulle vilja ta en personlig risk med sådana saker.

Dels måste du ha en hjärtstartare i byggnaden, men den bör också vara där den behövs som mest. Den ska vara lätt tillgänglig, gärna med skyltar som beskriver exakt dess position. För när något händer ska du inte gå och hämta hjärtstartaren. Du ska springa för att kunna komma igång så fort som möjligt med första hjälpen.

Lära sig rädda liv

När du köper en hjärtstartare brukar det ingå en kurs. Där får du dels lära dig hur du ska använda den men även lite andra bra tips för att kunna hjälpa andra. Du kan också ta en kurs i HLR, vilket går lite djupare in på ämnet. Ibland finns det ingen hjärtstartare till hands och då måste du kunna göra det för hand. Antingen kan du bara gå en kurs för att lära dig själv, eller så kan du bli kvalificerad att lära ut konsten. Akutgruppens instruktörsutbildning är bra att gå för dig som vill lära människor att rädda liv.

Du kan ju börja med en helt vanlig kurs. Det är ändå bra att öva och uppdatera sig med jämna mellanrum. Nästa gång kanske du kan ta instruktörskursen, så att du kan lära upp andra i denna så livsviktiga kunskap. Om en person på varje avdelning blir instruktör så kommer snart hela företaget att kunna ge HLR. Det samma gäller hjärtstartare. Du kan börja en trend som växer till sig, ibland helt enkelt genom att prata om det och ge information. Besök Akutgruppen här.

Små saker som gör stor skillnad

Alla har sett på TV hur livräddarna börjar trycka på den sjukes bröst. De räknar högt för att sedan blåsa in luft i munnen. Egentligen är det inte mycket svårare än så. Men du måste veta var du ska trycka och hur hårt. Det allra bästa är om du har en hjärtstartare så du bara kan koppla den till bröstet. SVT rapporterar i denna artikel om hur en hjärtstartare fungerar.

Det är skillnad på hur gör livräddning på ett barn och en vuxen. Deras kroppar är ju så små, men ibland så kan även deras hjärtan stanna upp. Därför finns det också särskilda kurser med HLR för barn. Dessa är speciellt lämpliga för de som jobbar på förskolor eller andra ställen där det finns barn. Många anser också att det borde vara obligatoriskt för föräldrar att gå en kurs. Du får träna på dockor i naturlig storlek, så du verkligen får ett grepp om hur det kan kännas.

Nya lagar om hjärtstartare

Det finns lagar som säger att arbetsplatser och offentliga kontor ska ha den utrustning som behövs för att ta hand om akuta fall. Därför har antalet hjärtstartare ökat avsevärt, vilket är en mycket bra utveckling. Men det är inte tillräckligt. Varje år så dör tusentals människor av hjärtstopp, och många av dessa fall skulle kunna förhindras. De första minuterna är avgörande för hur det ska gå. Det vill säga bra mycket tidigare innan ambulansen har hunnit fram. Sydöstran skriver här om hur många län saknar tillräckligt med hjärtstartare.

En del har önskat sig en hjärtstartare eller kurs i julklapp. Det kan vara något som hela familjen kan gå samman om. Eventuellt kan du involvera dina grannar så att det finns en maskin i byggnad. Om inte husägaren vill satsa på det vill säga. Ofta så är det inte kostnaden som är problemet. Den kostar inte så mycket egentligen. Istället har många en tendens att skjuta upp saker och ting, speciellt om det är obehagligt. Ingen vill tänka på att de kan få hjärtstopp.

Men även i övrigt friska människor kan drabbas. Till och med barn, för du vet inte alltid om de bär på någon sjukdom eller problem. Sedan kan du ju råka illa ut på grund av en olycka. Om du slår i bröstet, till exempel. Det är så lätt hänt att ett barn ramlar ner från klätterställningen. Har de då otur så kan hjärtat stanna. Så det är inte bara överviktiga eller rökare som ska tänka på sitt hjärta. Alla kan drabbas så alla borde satsa på att ha en hjärtstartare till hands.

Vad som händer vid ett hjärtstopp

Det kan finnas olika anledningar till att hjärtat stannar upp. Ofta är det en hjärtattack som provocerar stoppet. Men inte alltid. När hjärtat slutar slå så kan inte blodet pumpa ut syre till kroppens olika delar. Även om detta inte är så bra kan det vara katastrof för hjärnan. Utan syre så klarar den sig inte så länge, det handlar inte om många minuter. Det är därför som du ska komma igång med livräddningen så fort som möjligt.

1626-7-3

Förutom att patienten kan överleva ett hjärtstopp så kan din insats även förbättra deras liv. För om de snabbt får syre till hjärnan så kan följdreaktionerna på hjärtstoppet minimeras. De återhämtar sig snabbare och kan hoppas på att bli helt friska. Allt för att du tagit dig tid att gå en kurs i HLR. Som medmänniska känns det bra att kunna rädda liv. För patienten går det nog inte att beskriva hur de känner sig.  

Viktigt med fler hjärtstartare

De flesta maskiner är idag registrerade hos företag eller offentliga platser. Det är lite synd eftersom nästan 70 procent av alla hjärtstopp sker i hemmet. Men ingen klagar på att de finns där, utan tvärtom så slår man ett slag för att öka antalet hjärtstartare i samhället. Bland annat genom att sprida information om hur viktiga de är och vad ett hjärtstopp kan innebära. Om det inte redan finns en i din dagliga närhet bör du ta upp frågan med familjen eller arbetsgivaren. Det är en investering som du aldrig kommer att ångra.

01. July 2019 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Därför saknas tillräckligt med hjärtstartare