Autism en fördel på jobbet

Du ska använda dina starka sidor för att söka jobb. Under en intervju så får du ofta frågan om hur du hanterar olika situationer och vilken personlighetstyp du är. Vissa företag låter till och med kandidaterna göra ett test för att se hur de kommer att passa in. För vissa arbetsplatser så kan autism vara en av dina starka sidor, som du kan använda för att göra ditt jobb. Det gäller att hitta en nisch eller inriktning som passar både dig och din arbetsgivare.

Det är intressant att se hur utbildning inte alltid är det allra viktigaste. Naturligtvis har det sin plats, och kommer alltid att ha det. Men om du har kunskap utan att passa in på arbetsplatsen så kan det skapa sina unika problem. Tänk bara vilket krig det kan bli med två ledare på samma avdelning. Det är inte så konstigt om cheferna försöker planera vem som jobbar med vem. Av samma anledning kan alltså autism vara något positivt, eftersom det tillåter dig att jobba på ett speciellt sätt. 

Förkovra dig för att gå vidare

Inte så att utbildning någonsin kommer att försvinna helt och hållet. Tvärtom så är det allt fler som väljer att gå kurser av olika slag. När du har något i grunden så är det enklare att fylla på. Att gå vidare och bli ännu bättre inom ditt område. Eventuellt helt byta inriktning och pröva på något nytt. Kanske inte lika vanligt men helt möjligt. Det är också viktigt för det mesta att kunna visa upp vad du kan. Ha ett diplom eller certifikat som bevisar vilka kunskaper du intagit. ISTQB Certifiering är en internationellt godkänd examen. 

När du uppfyller internationella kriterier blir det ännu lättare att hitta ett jobb. Du kan sälja dig själv och din expertis till företag över hela jorden. Speciellt om du jobbar med något som du kan göra online. Eller om du är villig att flytta utomlands. Det finns databanker för arbetsförmedling inom Europa. Ett bra ställe att börja på om du vill prova på något nytt. Men även på svenska företag brukar det vara viktigt med någon som har ett internationellt certifikat. Världen har krympt och det är vanligt att jobba över gränserna. 

Ta vara på dina talanger

Autism kanske inte kan räknas till talangerna. För de flesta upplevs det som ett handikapp, något som är till hinder. Men det måste inte vara så hela tiden. Det är möjligt att vända det till en positiv situation. Personer med Asperger klarar sig bra med ISTQB certifiering. Det samma gäller om du är bra på andra saker. Andra kanske upplever att du kör med folk. Se till att utnyttja det och bli chef, det kan hända att du är bra på att organisera och se helheten.

För att se på det från andra hållet finns det folk som är blyga och helst sitter för sig själva och jobbar. Även här finns det flera yrken där de verkligen kan komma till sin rätt. Om du kan hitta ett yrke eller jobb där du får utvecklas och använda det du är bra på så mår du troligtvis bättre. Det blir inte en börda att gå till jobbet, du går inte bara dit för att få pengar till mat. En liknande situation vore perfekt för alla. 

Jobba på olika plattformar

Folk satsar på utbildning och kurser som aldrig förr. Många företag skickar vissa anställda på kurser, men du kan även gå som privatperson. Ibland kan det ta tid att nå upp till den nivå du är intresserad av, men det är väl värt ansträngningen. Det är inte ovanligt att en enstaka kurs eller vidareutbildning kan ge dig den där så viktiga skjutsen i rätt riktning. 

Ett annat sätt att jobba som blivit allt vanligare är konsultationer. Folk öppnar upp sina egna företag och ser till att sälja sig själva. De har kanske en nisch som de koncentrerar sig på, och försöker vara ledande inom den. Vare sig du är konsult eller inte så är internet plattformar ett sätt att nå ut till klienterna. Det har visat sig vara ett mycket bra alternativ när många länder haft lock-down. Viktigare än någonsin med IT-säkerhet enligt Techworld

När allt fler jobbar online är faktiskt IT en nisch som det kan löna sig att se lite närmare på. Du kan jobba så mycket eller lite du vill och det är inget stopp på efterfrågan. Ibland så publicerar tidskrifter en lista på vilka jobb som är värda att satsa på. Speciellt om du inte vill gå långa universitetsutbildningar utan vill hålla det kort. 

Vikten av utbildningar

Det bästa är om du kan gå en grundläggande utbildning redan som ung. I alla fall gymnasium, men kanske ännu mer om möjligt. För då har du något att stå på, kunskap som du kan falla tillbaka på i arbetslivet. Vad allt fler gör är att sedan gå kortare vidareutbildningar eller kurser. De fyller på med nyheter, till exempel. För de som gick i skolan för 20 år sedan är det mycket som har förändrats. 

Men även de som inte har gått så mycket i skolan tidigare kan klara sig bra med kurser. En del arbetsgivare väljer att satsa på en eller flera medarbetare. De kan se deras potential och vet att det lönar sig i längden att lägga ner lite extra på just de här personerna. Ett alternativ är naturligtvis att ta hand om det själv. Oavsett vad du har jobbat med tidigare eller vilken utbildning du har kanske det är dags att byta inriktning. 

Sedan finns det folk som samlar på kurser. De trivs med att lära sig nya saker, uppdatera gammal kunskap och rent allmänt vara i en skolastisk atmosfär. Det är ju inte bara certifieringar och IT som du kan lära dig. Kurser kan även handla om att bygga på din personliga repertoar. Lera, dans, växtfärgning eller något helt annat. Att ta sig tid att gå vidare med personlig eller professionell utveckling är alltid bra. Det är en investering som är värd att göra. 

08. July 2020 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Autism en fördel på jobbet