Allt färre röker i Borås

För bara några årtionden sedan var det vanligt att röka var som helst. Till och med läkarna rökte på sina mottagningar, du kunde röka i taxibilar och på skolorna. Idag är situationen en helt annan. Det är rökförbud så gott som överallt. Men många har även valt att sluta röka av personliga åsikter. Folk vet mer om farorna med rök nu för tiden. 

Det är klart att som rökare kan det kännas lite restriktivt. Du får inte ens röka i vissa lägenhetskomplex, inte ens ute på balkongen. Det handlar naturligtvis om att inte störa andra, för rök har en tendens att spridas. Så det är inte fråga om att begränsa den individuella friheten utan se till att den inte inkräktar på någon annans rätt till att inte röka. 

Ta sig fram med taxi

Förr i tiden var det inte bara tillåtet att röka i taxibilarna, väldigt ofta så rökte chauffören själv under resan. Det togs för givet, och inte så många klagade på det. Men för de som inte tycker om eller, ännu värre, är allergiska mot cigarettrök så är det bättre nu. Luften är renare och du kan göra vad du vill, utan att vara rädd för att bli sjuk. 

Det som inte förändrats är att folk fortfarande åker taxi. Mer och mer faktiskt eftersom det blivit så krångligt med parkering. I flera av de stora städerna har bussar och taxi en egen fil, så du bara susar förbi alla köerna. Det är samma princip som för rökning, men på en större skala. Renare luft genom mindre biltrafik. Nu när det är större konkurrens mellan taxibolagen har du också bättre chans att få ett bra pris. Borås har flera taxibolag men inte alla är lika bra. 

Läge för mer pengar till vården

Om du röker kan du bli sjuk. Men helst ska du inte läggas in var som helst. På sina håll är det ett sådant tryck på sjukhusen att de inte hinner med. De har helt enkel inte plats eller resurser för att ta hand om alla sjuka människor. Tyvärr har en del hamnat i kläm och fått vänta allt för lång tid på viktiga operationer. Akuten är helt full och spiller över i korridorerna. Många undrar hur de ska kunna lösa problemet. Expressen skriver om kris på sjukhuset i Borås. 

Naturligtvis är det pengar som fattas. Sjukhusen måste byggas ut men även ha möjlighet att anställa ny personal. På sina håll är vården beroende av bemanningspersonal för det är så svårt att hitta eller ha råd med fast personal. Det säger sig självt att du måste betala väl för deras tjänster. Och om det är underbemannat så är det personalen som lider, och då blir det ännu svårare att hitta någon som är villig att ställa upp. 

Vad säger lagen?

På sjukhusen ser de ofta följderna av rökning. Inte så att det är roten till allt ont. Men många olyckor sker när folk röker i sängen och sedan somnar. För att inte glömma hur deras lungor ser ut efter några år. Det är så vanligt med rökning men det kan faktiskt vara farligt. Och då även för de som är runt omkring och andas in röken. Därför har det nu blivit förbjudet att röka på de flesta offentliga platser. Intressant reportage om rökförbudet i Borås på Sveriges Radio

Tillsvidare så åker du inte i fängelse om du röker på öppen gata. Men en del rökare menar att steget dit inte är så långt. Det är klart att det kan vara svårt om du inte får tillfredsställa ditt sug när du vill. Om du röker på offentlig plats så kan polisen komma och be dig sluta. Med tiden kanske det blir vanligare med böter, men de flesta tycker ändå inte att det är en sådan stor sak. Att det borde vara begränsat är helt klart, för det handlar ju om andra människors välfärd. 

Leva ett sunt liv

Flera läkare och sundhetsexperter välkomnar dessa lagar med öppna armar. De ser alltid till att slå ett slag för ett friskare liv. Om du använder din kropp på rätt sätt så håller den längre, ungefär som en maskin. Många ser också en koppling mellan goda vanor och ett friskare sinne. Du mår bättre både känslomässigt och fysiskt om du tar hand om dig själv. Det behöver inte vara extrema saker som att du ska träna flera timmar varje dag. Utan istället är det de små detaljerna i vardagen som kan göra stor skillnad. 

För de flesta sjukdomar och förebyggande sjukvård så blir du ombedd att sluta röka. Det är det första steget i rätt riktning. Goda kostvanor och regelbunden motion följer i dess fotspår. Du kan hjälpa dina barn till ett bättre liv genom att visa dem den rätta vägen med ditt exempel. Både du och andra kommer då att bli friskare. 

25. November 2019 by admin
Categories: Allmänt | Comments Off on Allt färre röker i Borås